Larangan

*Larangan mendiamkan saudaranya lebih dari tiga hari*

http://www.wongsantun.com/2017/04/larangan-mendiamkan-saudaranya-lebih.html?m=1

 

Di bawah ini kami nukilkan beberapa hadits yang berkenaan dengan mendiamkan dan permusuhan terhadap saudaranya, serta akibat yang diterimanya.

عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ أَنَّ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لاَ يَحِلُّ لِلْمُؤْمِنِ أَنْ يَهْجُرَ أَخَاهُ فَوْقَ ثَلاَثَةِ أَيَّامٍ

Dari Abdullah bin Umar, bahwasanya Rasulullah saw bersabda : Tidak halal bagi seorang mukmin mendiamkan saudaranya melebihi dari  tiga hari.(H. R. Muslim no. 6699)

عَنْ أَبِى أَيُّوبَ الأَنْصَارِىِّ أَنَّ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لاَ يَحِلُّ لِمُسْلِمٍ أَنْ يَهْجُرَ أَخَاهُ فَوْقَ ثَلاَثِ لَيَالٍ يَلْتَقِيَانِ فَيُعْرِضُ هَذَا وَيُعْرِضُ هَذَا وَخَيْرُهُمَا الَّذِى يَبْدَأُ بِالسَّلاَمِ

Dari Abu Ayyub Al- Anshari bahwa Rasulullah saw bersabda : Tidak halal bagi seorang muslim tidak bersapaan dengan saudaranya (sesama muslim) lebih dari tiga malam. Keduanya saling bertemu, tetapi mereka saling acuh tak acuh satu sama lain. Yang paling baik di antara keduanya ialah yang lebih dahulu memberi salam. (H. R. Muslim no. 6697)

عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ تُفْتَحُ أَبْوَابُ الْجَنَّةِ يَوْمَ اْلاِثْنَيْنِ وَيَوْمَ الْخَمِيْسِ فَيُغْفَرُ لِكُلِّ عَبْدٍ لاَ يُشْرِكُ بِاللهِشَيْئًا إِلاَّ رَجُلاً كَانَتْ بَيْنَهُ وَبَيْنَ أَخِيْهِ شَحْنَاءُ فَيُقَالُ أَنْظِرُوْا هَذَيْنِ حَتَّى يَصْطَلِحَا أَنْظِرُوا هَذَيْنِ حَتَّى يَصْطَلِحَا أَنْظِرُوْا هَذَيْنِ حَتَّى يَصْطَلِحَا

Dari Abu Hurairah bahwa Rasulullah saw bersabda : Sesungguhnya pintu-pintu surga dibuka pada hari Senin dan kamis. Semua dosa hamba yang tidak menyekutukan Allah dengan sesuatu akan diampuni, kecuali bagi orang yang antara dia dan saudaranya terdapat kebencian dan perpecahan. Lalu dikatakan : Tangguhkanlah dua orang ini hingga mereka berdamai. Tangguhkanlah dua orang ini hingga mereka berdamai. Tangguhkanlah kedua orang ini hingga mereka berdamai. (H. R. Muslim no. 6709)

عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ عَنْ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ ثَلاَثَةٌ لاَ تَرْتَفِعُ صَلاَتُهُمْ فَوْقَ رُءُوْسِهِمْ شِبْرًا رَجُلٌ أَمَّ قَوْمًا وَهُمْ لَهُ كَارِهُوْنَ وَامْرَأَةٌ بَاتَتْ وَزَوْجُهَا عَلَيْهَا سَاخِطٌ وَأَخَوَانِ مُتَصَارِمَانِ

Dari Ibnu Abbas dari Rasulullah saw, beliau bersabda : Tiga golongan yang shalatnya tidak akan di angkat meski satu jengkal dari kepalanya ; Seseorang yang mengimami suatu kaum sementara mereka tidak menyukainya, seorang perempuan yang semalaman sementara suaminya marah kepadanya, dan dua bersaudara yang saling bermusuhan. (H. R. Ibnu Majah no. 1024, Thabrani no. 12109)

Kenapa disebutkan tiga hari? Dalam kitab Mirqah Al-Mafatih dijelaskan :

قَالَ الْخَطَّابِيُّ: رُخِّصَ لِلْمُسْلِمِ أَنْ يَغْضَبَ عَلَى أَخِيْهِ ثَلَاثَ لَيَالٍ لِقِلَّتِهِ، وَلَا يَجُوْزُ فَوْقَهَا إِلَّا إِذَا كَانَ الْهِجْرَانُ فِي حَقٍّ مِنْ حُقُوْقِ اللهِ تَعَالَى، فَيَجُوْزُ فَوْقَ ذَلِكَ

Al-Khaththabiy mengatakan : Diberi rukhshah (dibolehkan) bagi seorang muslim marah terhadap saudaranya dalam waktu tiga hari dikarenakan sedikitnya waktu tiga hari tersebut. Dan tidak diperbolehkan melebihi tiga hari kecuali mendiamkannya itu  karena hak dari beberapa hak Allah ta’ala, maka diperbolehkan melebihi tiga hari. (Kitab Mirqah Al-Mafatih Syarh Misykah Al-Mashabih, Juz XIV, halaman 326)

Mengapa mendiamkan dalam masa tiga hari itu di maafkan (diperbolehkan)? Karena manusia berkecenderungan alami untuk marah dan bertingkah laku buruk pada sesamanya. Maka di ampuni (di perbolehkan) mendiamkan dalam masa tiga hari agar dalam masa tiga hari tersebut ia dapat mengatasi kemarahanya itu.

LEBIH BERMANFAAT BILA DISHARE KEPADA YANG LAIN

Tolong.

…… Tolong baca sampai habis..

Kita selalu luangkan masa yg sdikit utk Allah; Tapi DIA selalu menyayangi dan merahmati kita. Allah sentiasa bersama kita.. Marilah luangkan 30 min masa kita utk ALLAH. Bukan berdoa, tetapi memuji-NYA.

Hari ini, saya nak mesej ini disebarkn ke sluruh dunia.. Sudikah anda menolong?? Jangan tamatkn pnyebaran mesej ini..
DIA selalu memberikan kita segala yg kita mahukan…

Kenapa kita rasa mengantuk apabila SOLAT? Tapi blh pula kita berjaga sepanjang 3 jam tgk movie.
Kenapa kita rasa bosan bila lihat AL-QURAN? Tapi senang utk baca buku lain.
Kenapa senang je kita tak peduli mesej berkaitan ALLAH? Tapi senang je forward benda yg kelakar.
Kenapa Masjid makin kecil? Tapi Bar dan Kelab Malam semakin bnyk.
Kenapa senang kita sanjung celebrity? Tapi susah kita ingat ALLAH.

Ingatlah; Allah (SWT) Berfirman: Jika kamu berpaling dari aku di depan kawan kamu, Aku akan berpaling dari kamu pada Hari Kiamat kelak..
Jika seseorang menutup satu pintu, Allah akan membuka dua pintu; Jika Allah membuka pintu untuk kamu, hantarlah mesej ini termasuk saya..

Allah tiada hphone tapi DIA lagi favourite contact saya…

Allah tiada TWITTER Tapi data sentiasa mengikuti DIA, dan tetap akan saya ikut selamanya..

Allah tiada WHATSAPP tapi dia selalu online…
Jadi walau tanpa INTERNET saya akan sentiasa berhubung dengan-Nya…

* Dikatakan bahawa apabila Malaikat Maut cabut nyawa drpd jasad org yg mati.. Itu satu pengalaman yang menyakitkan. Dikatakan juga bila manusia dibangkitkan pada Hari Kiamat, kesan sakit roh dicabut drpd jasad masih ada lagi.
Maka, ALLAH menyuruh kita utk membaca AYAT KURSI setiap selepas solat fardhu dan dinyatakan sesiapa yang membaca ayat kursi, roh mereka akan dicabut seperti mengambil sehelai rambut daripada tepung.. Bayangkan betapa ringannya rasa ITU, Masya-Allah! Moga Allah menyelamatkan kita drpd sebarang sakit dan moga DIA mematikan kita dgn iman di hati dan selamatkan kita drpd Azab. Aamiin..
..Tiada perkataan secantik ALLAH (SWT).
..Tiada contoh secantik Rasulullah (SAW).
..Tiada ajaran secantik Islam.
..Tiada lagu sesedap Azan.
..Tiada amal yang bermakna dari Zakat.
..Tiada ensiklopedia sesempurna AL-QURAN.
..Tiada sembahyang sesempurna SOLAT(Namaz).
..Tiada diet sesempurna PUASA.
..Tiada pengembaraan sesempurna HAJI
….Sedarlah bahawa Islam ITU sentiasa Cantik & Sempurna.

Ini perkara biasa kita buat, sebahagian drpd kita bercakap masa tgh Azan…
BACA ini..
Nabi Muhammad(SAW) bersabda, Berhenti melakukan apa2 semasa Azan, walau membaca Quran, sesiapa yang bercakap semasa Azan orang itu takkan dapat mengucap Kalimah Shahadat waktu dia mati…
BACA DOA INI UTK HIDUP YG LEBIH BAIK..
_Allahumma- inni-ala- zhikrika-wa Shukrika-wa-husni-ibaadatika_
Doa yg hebat telah dihantar kepada anda. Apa yg anda fikir nak buat dgn Doa ini. Bayangkan kalau 1000 org baca doa ini sebab anda. سُبْحَانَاللَّه ِ !!!
Subhanallah!!!
..Bangun apabila dengar AZAN, seperti anda bangun apabila PHONE BERBUNYI.

..Baca AL-QURAN dengan cermat seperti anda baca nota.

Takut ALLAH, seperti anda takut MATI.

Ingatlah MATI, seperti anda ingat NAMA anda.

Berapa minit kita luangkan untuk SOLAT.

..”FAJR” 4/6 Minit.

..”ZUHUR” 6/8 Minit.

..”ASAR” 6/8 Minit.

..”MAGHRIB” 5/7 Minit.

..”ISYAK ” 7/10 Minit.

..Jumlah 28/39 minit sehari dari 24 jam. ..
Jom kita fikir betul ke kita luangkan masa kerana ALLAH .

Grab car/Uber.

*KERJA DENGAN GRAB/UBER SECARA PART/FULL TIME. GAJI ANDA TENTUKAN SENDIRI.
GAJI: RM1,000 – RM5000++ Sebulan !!!*

🔹Register *FREE*. Tak perlu keluar duit untuk register.

*Kenapa perlu register sebagai pemandu Grabcar/Uber?*
✅Bilangan penumpang semakin BERTAMBAH! – tak perlu TUNGGU LAMA utk mendapat penumpang
✅Anda bekerja sendiri – FREEDOM! Bekerja mengikut waktu anda sendiri.
✅Cash in hand harian.
✅Incentive mingguan.

*Kelebihan register dengan saya :*
✅Tidak perlu pergi ke Grabcar/Uber training center atau kiosk. Latihan akan diberikan secara online. Kalau nak jumpa kat kedai mamak pun bole.
✅Lebih personalize. Saya akan bantu anda jika ada sebarang pertanyaan berkenaan Grabcar/Uber.
✅Tips HOTSPOT untuk ambil passenger.

📲Berminat? Ada pertanyaan . Boleh Whatsapp SEGERA di sini –> http://www.wasap.my/60177953937/GrabUberReg

🔹 *Jika anda tidak mempunyai kereta, boleh juga buat , whatsapp je …